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Learn. Share. Engage. 

This issue of the PTASP TAC Update focuses on 
recent questions from transit agencies about the 
Public Transportation Agency Safety Plan (PTASP) 
regulation (49 CFR § 673).  

Featured Resources 

New! Implementing SMS Authorities, Accountabilities, 
and Responsibilities (May 27, 2021): 

Webinar Presentation | Webinar Recording 

Implementing an ASP during the COVID-19 Public 
Health Emergency Webinar (January 27, 2021): 

Webinar Presentation | Webinar Recording 

Transitioning to Agency Safety Plan Implementation 
Webinar (December 17, 2020): 

Webinar Presentation | Webinar Recording 

Access the entire TAC Resource Library by visiting 
FTA’s PTASP Technical Assistance Center website. 

Q & A Highlights 

Question 1:  

I’m working on tracking the safety performance measures for our fixed route and demand 
response ASP. If there is a safety event (collision) that involves one or more injuries requiring 
medical transport, do I count that in both the “safety event” and “injury” sections or just in 
“safety event”? 

FTA Response: 

For the injury safety performance measure, FTA uses the National Transit Database (NTD) 
definition of injury, which is harm to a person requiring immediate medical attention away 
from the scene. If this injury is caused during a safety event that meets an NTD major event 
threshold, then yes, you would count the injury toward your injury safety performance target 
and the safety event toward your safety events performance target. 

 

Need Assistance? 

Contact the PTASP Technical 
Assistance Center (TAC) to speak 

with a specialist today! 

      PTASP-TAC@dot.gov 

        1-87 PTASP-AID  
      1 (877) 827-7243 

9 a.m. to 8 p.m. EST, M–F 

Contact the TAC for one-
on-one technical sessions 
for ASP support. 

Coronavirus Disease 2019 
(COVID-19) 

FTA encourages transit agencies to 
stay informed and prepared to 
protect personnel and passengers 
against COVID-19. For more 
information, visit FTA’s COVID-19 
web page.   

https://www.federalregister.gov/documents/2018/07/19/2018-15167/public-transportation-agency-safety-plan
https://www.transit.dot.gov/safety/public-transportation-agency-safety-program/implementing-sms-authorities-accountabilities
https://connectdot.connectsolutions.com/pabo7adp6p4l/
https://www.transit.dot.gov/safety/public-transportation-agency-safety-program/ptasp-implementing-agency-safety-plan-during
https://connectdot.connectsolutions.com/pd7e13mjth43/
https://www.transit.dot.gov/safety/public-transportation-agency-safety-program/ptasp-transitioning-agency-safety-plan
https://connectdot.connectsolutions.com/pr5sbu0hxrx1/
https://www.transit.dot.gov/PTASP-TAC
mailto:PTASP-TAC@dot.gov
https://www.transit.dot.gov/coronavirus
https://www.transit.dot.gov/coronavirus
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Question 2:  

When our agency goes through organizational 
changes, such as the Accountable Executive 
leaving the agency, is there a time frame in 
which the ASP must be updated, or will an 
addendum suffice? 

FTA Response: 

A change in personnel, even a change in 
Accountable Executive, does not automatically 
require an update of the ASP outside of the 
annual review and update process established in 
your agency’s ASP, unless your agency’s ASP 
specifies this is necessary, or, if applicable, your 
State Safety Oversight Agency (SSOA) agency has 
established more specific requirements for rail 
transit agencies in its State. 

Section 673.31 documentation requirements 
allow an agency to manage personnel and 
organizational changes through, for example, an 
addendum to clarify that the agency has a new 
Accountable Executive who will carry out the 
responsibilities specified in the ASP. During the 
annual ASP review and update, the agency can 
make the changes it determines are necessary at 
that time.  

Question 3: 

Is the Metropolitan Planning Organization (MPO) required to approve our agency’s ASP? 

FTA Response: 

The PTASP regulation does not require MPOs to approve ASPs. Per § 673.11(a)(1), the ASP and 
subsequent updates must be signed by the Accountable Executive and approved by the 
agency’s Board of Directors or an Equivalent Authority. Rail fixed guideway public 
transportation systems in FTA’s SSO Program must submit their ASPs to their SSOA for 
approval. 

The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant to bind the public in 
any way. This document is intended only to provide clarity to the public regarding existing requirements under 
the law or agency policies. Grantees and subgrantees should refer to FTA’s statutes and regulations for 

applicable requirements. 

Upcoming Events 

Virtual ASP Implementation Workshops 

Registration is open for:  

Large agencies:  
Thursday, June 10, 2021  

Large & small agencies:  
Wednesday, June 23, 2021 

 

 
 

Implementing Safety Risk Assessment 
Approaches Webinar 

When: Wednesday, June 30,  
2:00 p.m. EDT 

 
 
 

Safety Event Investigations in a Safety 
Management System Webinar 

When: Wednesday, July 28,  
2:00 p.m. EDT 

 
 

 
 

More Info Here 

Register Here 

Register Here 

https://www.federalregister.gov/d/2018-15167/p-733
https://www.federalregister.gov/d/2018-15167/p-687
https://www.transit.dot.gov/PTASP-Workshops
https://connectdot.connectsolutions.com/emwy40gvjq7e/event/event_info.html
https://connectdot.connectsolutions.com/ei19jd8q7vs4/event/event_info.html
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